Eczeem verdwijnt door goede darmgezondheidEczeem. Veel huidaandoeningen met jeuk en rode uitslag worden geschaard onder deze noemer. Het is immers een verzamelnaam voor veel verschillende huidaandoeningen die in de gewone geneeskunde op basis van symptomen bij elkaar is gebracht. En ook daar zijn weer veel categorieën in te onderscheiden. Ik leg het hier graag aan je uit. 


Verschillende soorten eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor huidaandoeningen waarbij de huid rood is en schilfert. De ene keer kunnen er bultjes bij ontstaan, de andere keer juist blaasjes vol vocht. Er bestaat nat eczeem en droog eczeem. En veel eczeem jeukt, maar dat doen ze lang niet allemaal. Doordat de symptomen elkaar nog wel eens overlappen, worden deze huidaandoeningen dus eczeem genoemd. De soorten eczeem zijn:

 • constitutioneel of atopisch eczeem is, volgens de reguliere geneeswijze, een aangeboren vorm van eczeem dat bij kinderen en volwassenen voorkomt in de knieholtes of de binnenkant van de elleboog;
 • allergisch contacteczeem ontstaat zodra je in contact komt met een voor jou irriterende stof. Denk hierbij aan een nikkelallergie, latexallergie of eczeem veroorzaakt door schoonmaakmiddelen;
 • ortho-ergisch contacteczeem ontstaat wanneer de huid wordt overbelast, zoals een overdadig contact met water en zeep. De huid krijgt dan onvoldoende de tijd om te herstellen;
 • check
  craquelé-eczeem bevat vooral heel droge schilfers. Dit ontstaat doordat de huid onvoldoende vocht vasthoudt. We zien het vooral bij oudere mensen;
 • check
  hypostatisch eczeem ontstaat door een ophoping van vocht (oedeem) en zien we vaak terug op de onderbenen;
 • check
  seborroïsch eczeem is een schilferige aandoening van de huid veroorzaakt door een gist. Het komt vooral voor op de hoofdhuid, langs de neus, in de plooien van de wangen en rondom de wenkbrauwen;
 • check
  dyshidrotisch eczeem komt vooral voor op handen en voeten en uit zich in kleine blaasjes met vocht;
 • check
  tylotisch eczeem komt ook vooral voor op handen en voeten en gaat gepaard met schilfers, droge huid en pijnlijke kloven;
 • check
  nummulair eczeem heeft grote, muntvormige schilferplekken op de huid;
 • check
  eczema herpeticum is een vorm van eczeem dat in combinatie met een herpes simplexvirus is ontstaan.

Oorzaken van eczeem

Eczeem kan verschillende oorzaken hebben. Dat heeft te maken met de hiervoor beschreven typen eczeem. De meest voorkomende oorzaken liggen, volgens de reguliere geneeskunde, in erfelijkheid en in het in contact komen met vreemde stoffen. Bij deze laatste is het eczeem een soort uiting van de allergie op de irriterende stof.


Meestal moet deze stof contact maken met de huid (nikkel bijvoorbeeld in sieraden) om eczeem te veroorzaken. Maar ook voeding, een slechte weerstand, hooikoorts en infecties (zoals bij zwemmerseczeem bijvoorbeeld) spelen een grote rol bij het ontstaan van eczeem. Daarnaast zijn er nog andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat eczeem zich laat zien. Stress bijvoorbeeld, maar ook astma en een verminderde weerstand.

Eczeem is niet besmettelijk

De hiervoor beschreven eczeem types zijn niet besmettelijk. Het is een reactie van de huid en het lichaam op een andere stof of er is een erfelijke factor in het spel. Dit is allebei heel persoonsgebonden en daardoor is er dus geen besmettingsgevaar. Er kan wel een besmetting optreden wanneer de wondjes zijn ontstoken.


Je kan dan een bacteriële infectie overdragen, maar niet het eczeem zelf.
Eczeem dat wordt veroorzaakt door een bacterie of virus (zoals zwemmerseczeem) is zelf niet besmettelijk, de bacterie of het virus natuurlijk wel. Om infecties van het eczeem overigens te voorkomen, raak je het bij voorkeur alleen aan met een gaasje en was je je handen na bijvoorbeeld behandeling van het eczeem.


Symptomen van eczeem

Eczeem kent verschillende symptomen. Meestal is er sprake van meerdere symptomen die de eczeemklachten omschrijven, maar nooit allemaal tegelijk;

 • jeuk;
 • rode huid;
 • schilfering van de huid;
 • check
  met vocht gevulde blaasjes;
 • check
  al dan niet jeukende bultjes (lijken op puistjes);
 • check
  vochtige huid.


Behandeling van eczeem

Kinderen, tieners en volwassenen kunnen allemaal eczeem krijgen. De behandeling ervan in de reguliere geneeskunde is vaak hetzelfde: symptomatisch. Bij een infectie wordt er uiteraard een product gebruikt die de infectie tegen moet gaan, maar voor de rest wordt vooral de roodheid, de schilfering en de bultjes behandeld. Het is beter om erachter te komen waar het eczeem vandaan komt, zodat bijvoorbeeld contacteczeem of seborroïsch eczeem in de toekomst niet meer voorkomt. Ik ga op zoek naar de oorzaak van je eczeem, terwijl we tevens de symptomen behandelen.


Eczeem en je darmen

Eczeem uit zich op je huid, dat is een feit. Maar de oorzaak kan ook uit je darmen komen. Wist je dat de darmen voor 80 procent je weerstand regelen? Als je veel stress hebt of oververmoeid, dan vraagt dat heel wat van je darmen, want die proberen je lichaam juist gezond en sterk te houden. Maar er zijn ook andere oorzaken aangetoond. Het lekkende darmsyndroom bijvoorbeeld kan eczeem verergeren.


Eczeem uit zich op je huid, dat is een feit. Maar de oorzaak kan ook uit je darmen komen. Wist je dat de darmen voor 80 procent je weerstand regelen? Als je veel stress hebt of oververmoeid, dan vraagt dat heel wat van je darmen, want die proberen je lichaam juist gezond en sterk te houden. Maar er zijn ook andere oorzaken aangetoond. Het lekkende darmsyndroom bijvoorbeeld kan eczeem verergeren.


Lekkende darm


Bij een lekkende darm is het niet zo dat er ontlasting uit je darmen lekt, maar voedingsstoffen en andere toxines. De darmen zijn namelijk bedekt met een dikke laag slijmvlies dat ervoor zorgt dat goede voedingsstoffen worden opgenomen en ongewenste stoffen worden afgevoerd. Het slijmvlies vormt een hecht netwerk. Door stress en verkeerde voeding kunnen er ‘gaten’ in dit netwerk ontstaan, waardoor voedingsstoffen kunnen weglekken. Zie het als een soort tochtgat bij een deur, waardoor er warmte weglekt uit je huis.


Candida infectie


Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is ook gebleken dat wanneer er teveel van het candida gist in het lichaam aanwezig is, dit voor eczeem kan zorgen. Candida Albicans is een gist dat van nature in ons lichaam zit. We hebben het dan ook nodig om bijvoorbeeld voedsel te verteren. Er is dus niets mis mee, totdat je er teveel van hebt. De goede bacteriën in je darmen worden dan overgenomen door de candida gisten, waardoor je darmflora geheel uit balans raakt. En wanneer dat het geval is, kan er een lekkende darm ontstaan en vermindert je weerstand aanzienlijk. Zo heeft eczeem extra de kans om de kop op te steken. Een overdaad aan candida kan ontstaan door het eten van te veel suiker (daar houdt gist van), antibiotica, anticonceptiepil, blootstaan aan irriterende stoffen en langaanhoudende stresssituaties.


Een persoonlijk behandelplan bij eczeem

Wat kun je het beste doen bij eczeem? Ten eerste is het goed om de zichtbare klachten op de huid direct te behandelen, ten tweede moet je kijken of er factoren zijn die je lichaam uit balans brengen. Omdat dit voor iedereen anders is, ga ik met jou aan de slag om te achterhalen waar de oorzaak van jouw eczeem ligt.


Dit uit zich dan in een volledig individuele behandelformule en een traject voor de lange termijn. Zo zorg ik er met de totale holistische aanpak voor dat de klachten verdwijnen, je lichaam in balans komt, je darmen weer gezond worden en je zo geen eczeemuitbarstingen meer krijgt. Onder meer doe ik dit met zorg samengestelde, natuurlijke kruidencomplexen die helemaal op je persoonlijke behoeften worden afgestemd. Ik kijk wat jij nodig hebt, want ieder mens is uniek. Dus ook ieder behandelplan is uniek.


Maak een afspraak

Heb je last van eczeem en wil je er niet alleen nu vanaf, maar er in de toekomst ook geen last meer van krijgen? Neem dan contact met mij op en maak een afspraak voor je eigen persoonlijke behandelplan. Graag leg ik je in een persoonlijk en gratis, vrijblijvend kennismakingsgesprek uit wat de mogelijkheden zijn en hoe ik te werk ga.Mijn Specialisaties Zijn:

Contactgegevens

Centrum voor Natuurgeneeskunde POMT
Dam 77
2951 GA Alblasserdam

T: 078 645 9149
E: natuurgeneeskundepomt@gmail.com

Behandelingen

Klinische radionica
Diverse laser therapie
(Laser) Accupunctuur
Medisch shiatsu
Do in & jin shin do
Complexe homeopathie
Diverse kruidentherapieën
Organo Therapie
Bio Photonen therapie

©COPYRIGHT 2018 CENTRUM VOOR NATUURGENEESKUNDE POMT | ALL RIGHTS RESERVED | POWERED BY CARINDA BRAND

Privacy Statement I Sitemap | Algemene Voorwaarden I Waarnemingsregeling I Vergoedingen Algemeen

>