Rugpijn of vermoed je Ischias?

Samen met jouw bekijken we wat de mogelijkheden zijn om van uw rugpijn of ischias af te komen. Met een persoonlijk behandelplan ben je zo snel mogelijk van de pijn af. Leef pijnvrij

Maak snel een afspraak voor een 1 op 1 gesprek om je eigen persoonlijke behandelplan in gang te zetten. Graag leg ik je in een persoonlijk, vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek uit wat de mogelijkheden zijn en wat ik voor jou allemaal kan betekenen. 


We gaan niet alleen de symptomen aan pakken, maar ook op zoek naar de achterliggende oorzaak voor de pijnklachten, zodat je er geen last meer van hoeft te hebben. Rugpijn of ischias is vervelend, maar samen doen we er snel iets aan.


Review fibromyalgie


Daarom kies je voor Centrum voor Natuurgeneeskunde POMT

 • 9,4 op basis van 124 reviews 
 • Pakt de oorzaak aan i.p.v. de symptomen
 • Meer als 35 jaar ervaring
 • Breed spectrum natuurgeneeskunde
 • Behandelingen op maat individueel samengesteld

Maak een afspraak voor een kosteloos 1 op 1 gesprek t.w.v. € 95.-

Heb je tijdens het wandelen ineens veel pijn in slechts één been? Je voelt allerlei tintelingen, net alsof je lang op een been hebt gezeten. Ook kan deze pijn in de onderrug gevoeld worden. Deze pijn is zeer vermoeiend, voelt dof en vreemd aan en de oorzaak is niet altijd even makkelijk aan te wijzen. Het zou dan zomaar kunnen dat je last hebt van ischias.

Wat is ischias?

Voluit heet ischias ischiasneuralgie. In de toevoeging ‘neuralgie’ zit eigenlijk al de oorzaak van de rugpijn verscholen: het gaat hier namelijk om zenuwpijn (neuralgie). Meestal merken we hier het minste van, omdat de pijn uitstraalt naar de onderrug, bil en vervolgens naar één been en voet. Bij ischias zit er een zenuw klem (de nervus ischiadicus). Dit kan bijvoorbeeld komen door een langdurig aangehouden verkeerde zithouding, maar ook door een beginnende hernia. Hierbij drukt dan een tussenwervelschijf verkeerd op de zenuw. Overigens kan ischias ook een zenuwbeklemming in het bekken zijn. De uitstraling naar onderrug en benen is vaak hetzelfde.

Oorzaken van ischias

Er is niet één oorzaak aan te wijzen waarom iemand ischias heeft ontwikkeld. Het kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn gekomen door een acute overbelasting door het sporten, maar ook een (auto)ongeluk, zware val op de rug en een verkeerde zit- of sta-houding kunnen de boosdoener zijn. Soms is het lastig te achterhalen waarom je ischias hebt gekregen, omdat de oorzaak en het gevolg (de uitstralende zenuwpijn) soms qua tijd uit elkaar liggen. Soms heeft ischias namelijk even de tijd nodig om te ontwikkelen, omdat de zenuwirritatie opbouwt. Toch wil ik wel graag met je proberen de oorzaak te achterhalen om zo een nieuwe ischiasepisode zoveel mogelijk te voorkomen.

ischias

Symptomen van ischias

Ischias kent verschillende symptomen, namelijk:

 • lage rugpijn;
 • (tintelende) pijnlijke uitstraling naar bil, benen en voeten;
 • gevoelloze tenen of een gevoelloze voet (met tintelingen);
 • pijnlijk been;
 • spieruitval in het onderbeen of de voet wat resulteert in bijvoorbeeld een klapvoet;
 • verlies van controle over de sluitspieren van darmen en blaas (incontinentie).

De symptomen kunnen per persoon variëren en ook per ischiasepisode anders zijn. Want de ene keer kan het om een kleine zenuwirritatie gaan en een andere keer om een hele zware. Dit maakt het soms lastig om de diagnose van ischiasneuralgie vast te stellen.

Pijn en ischias

Ischias gaat altijd gepaard met pijn die per persoon en hevigheid van de ischias varieert. Deze pijn kan zeurend aanwezig zijn, maar niet direct heel hinderend. Maar de pijn kan ook heel hevig zijn. Gecombineerd met het tintelende, uitvallende gevoel van een been, wordt lopen vaak heel moeilijk en pijnlijk. Om het symptoom ‘pijn’ te bestrijden, kan je een pijnstiller nemen. Dit wordt door de reguliere geneeskunde vaak voorgeschreven. Maar het is veel belangrijker dat de zenuwirritatie wordt weggenomen.

Ischias en rugklachten

Rugklachten komen bij heel veel mensen voor. Je bent vast niet de enige op het werk of in je omgeving die klaagt over uitval in een been of lage rugpijn. Rugpijn wordt vaak veroorzaakt door overbelasting van de spieren. Dit kan komen door een te intensieve training op de sportschool, maar ook door een verhuizing en zelfs door te lang zitten. Veel mensen in Nederland hebben een zittend beroep, waarbij er veel gevraagd wordt van de onderrug.

Deze rugklachten komen vaak voor en gaan soms met rust en een goede massage (zoals een drukpuntmassage) weer over. Het verschil met ischias is dat bij ischias de zenuw in de rug wordt bekneld. En deze zenuw moet vrij gemaakt worden. Dat is vaak een iets intensiever proces dan het herstel van gewone rugklachten. Echter is het wel verstandig hulp in te schakelen wanneer rugpijn (en pijn in zijn algemeenheid) langer aanhoudt dan een week.

Ischias of hernia: wat is het verschil

Ischias kan een voorbode zijn voor een aankomende hernia. Het grote verschil is tussen ischias en een hernia is dat bij ischias de zenuw bekneld is geraakt tussen een spier. Soms kan dit ook een tussenwervelschijf zijn en een spier. Bij een hernia zit de zenuw bekneld tussen een tussenwervelschijf, waarbij deze schijf vaak verschoven is. Ischias kan een hernia worden, maar dat hoeft niet. Wel is het belangrijk om ischias tijdig te laten behandelen, om de kans op een hernia – en dus een herniaoperatie – te vermijden en zelfs wel te voorkomen.

Behandelen van ischias

De behandeling van ischiasneuralgie bestaat vaak in eerste instantie uit het wegnemen van de blokkade (ook wel irritatie genoemd) rondom de beklemde zenuw. Zolang de zenuw door bijvoorbeeld andere spieren in de greep wordt gehouden, is dat vaak met diverse natuurlijke technieken en speciale oefeningen (altijd onder begeleiding van een beweegkundige) te verhelpen.

Natuurlijk ga ik op zoek naar de bron van de zenuwirritatie om gericht rug, bekken of heup te kunnen behandelen. Daarnaast zal er door een beweegkundige en natuurgeneeskundige gekeken worden of je de lichaamshouding moet veranderen. Misschien zit je wel verkeerd of draag je verkeerde schoenen. Samen met jou ga ik achterhalen hoe we dit kunnen verbeteren, zodat je pijnvrij door het leven kan.


fibromyalgie

Een persoonlijk behandelplan bij ischias

Wanneer je last hebt van ischias dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk van de pijn en andere bijkomende klachten af, zodat je weer lekker kan doen wat je leuk vindt. Omdat ieder mens en iedere klacht anders is, stel ik altijd een zeer persoonlijk behandelplan op. Dankzij dit persoonlijke behandelplan weet je zeker dat de pijnklachten verminderen en zelfs verdwijnen.

Als naturopaat en beweegkundige heb ik al meer dan 35 jaar ervaring met pijnbestrijding en diverse aandoeningen, dus ook ischias. Ik ben gespecialiseerd in naturopatie, menselijke beweegkunde, ik werk samen met verschillende laboratoria en biedt je volledig holistische behandelingen aan.

Maak een afspraak

Heb je last van rugpijn of vermoed je dat je ischias hebt? Neem dan contact met mij op en maak een afspraak voor je eigen persoonlijke behandelplan. Graag leg ik je in een persoonlijk kennismakingsgesprek uit wat de mogelijkheden zijn voor een behandelplan van ischias om zo een hernia te voorkomen. Het kennismakingsgesprek is altijd geheel vrijblijvend en gratis.

Ischias: meer dan een gewone rugpijn

Mijn Specialisaties Zijn:

Maak Vandaag Je Afspraak

Wil jij afrekenen met rugpijn, buikpijn, hoofdpijn, hernia, reuma of andere vervelende medische klachten? Wil jij de oorzaak van je probleem aanpakken in plaats van je symptomen te bestrijden?

of bel: 078  645  9149

Contactgegevens

Centrum voor Natuurgeneeskunde POMT
Dam 77
2951 GA Alblasserdam

T: 078 645 9149
E: natuurgeneeskundepomt@gmail.com

Behandelingen

Klinische radionica
Diverse laser therapie
(Laser) Accupunctuur
Medisch shiatsu
Do in & jin shin do
Complexe homeopathie
Diverse kruidentherapieën
Organo Therapie
Bio Photonen therapie

©COPYRIGHT 2018 CENTRUM VOOR NATUURGENEESKUNDE POMT | ALL RIGHTS RESERVED | POWERED BY CARINDA BRAND

Privacy Statement I Sitemap | Algemene Voorwaarden I Waarnemingsregeling I Vergoedingen Algemeen

>